Možno to znie ako klišé, ale je to pravda. Určite ste už počuli známy pokyn letušky, ktorá hovorí, že najprv si máme nasadiť kyslíkovú masku my, a až potom s tým pomôcť druhým. Presne o tom to je. Na to, aby som mohla podporovať druhých, musím zabezpečiť sama pre seba to, čo potrebujem. Musím mať dostatok kyslíka, energie a síl, aby som tu mohla byť pre druhých, či už sú to moje deti, manžel, rodičia, súrodenci, alebo klienti.
Preto nezabúdajme na seba. Doprajme si lásku a starostlivosť, ktorú potrebujeme.
Dovoľ si byť šťastná.
Dovoľ si byť šťastný. ❤
Mimochodom, kedy sa cítite naozaj šťastne?
Možno je to na prvý pohľad jednoduchá otázka, ale skúste jej venovať trochu pozornosti. Zamyslite sa nad tým, kedy sa cítite naozaj šťastne? Čo konkrétne vtedy robíte? Aké aktivity počas dňa vám robia radosť? Ktoré malé činnosti vám dávajú pocit šťastia, naplnenia, spokojnosti a voľnosti?
Našli ste odpoveď? Tak si práve na nich skúste vyhradiť pravidelný čas.
Náš život sa predsa skladá z momentov každého dňa, preto čím viac radosti počas dňa zažívame, o to šťastnejší život žijeme.
A keďže k šťastnému životu patrí aj chutné jedlo, mám tu pre vás recept na výborné paradajkové rizoto.
Potrebujeme:
- cibuľku
- cesnak
- ryžu
- zeleninový vývar (alebo vodu)
- trochu bieleho vína
- paradajky
- zeleninu podľa chuti (napr. cuketu, mrkvu, baklažán, papriku, baby špenát)
- soľ, korenie
- čerstvé bylinky (napr. bazalka, petržlenová vňať, tymian)
- olivový olej
Postup:
Cibuľku a cesnak nakrájame nadrobno a dozlatista opražíme na olivovom oleji. Pridáme ryžu, premiešame a chvíľočku pražíme. Dávame však pozor, aby nám to neprihorelo. Podlejeme trochou bieleho vína a počkáme, kým sa vyvarí. Následne podlejeme vodou alebo zeleninovým vývarom a necháme pár minút pod prikrývkou variť. Potom pridáme nadrobno nakrájané paradajky a zeleninu. Poriadne premiešame, osolíme, okoreníme a necháme variť do zmäknutia. Nakoniec môžete pridať za hrsť čerstvého baby špenátu a čerstvé bylinky podľa chuti, ja som zvolila bazalku. Premiešame a môžeme podávať.
Kto má rád krémovejšie rizoto, môže vrch posypať parmezánom alebo lahôdkovým droždím. Dobrú chuť prajem.
Autorka: Mgr. Silvia Ferreira
Autorka je psychologička a dipl. coach výživy
Instagram: @rovnovahatelaaduse
Jazyková korektúra: Mgr. Andrea Jurčová
Ďalšie časti projektu ROVNOVÁHA TELA A DUŠE si môžete prečítať TU